In2Mind (persoonsgerichte coaching)

In een maatschappij waarin steeds meer mensen bezig zijn met de eigen ontwikkeling/groei en de zoektocht naar persoonlijke waarden en geluk, lijkt coaching steeds meer onderdeel te worden van onze huidige levenswijze en zorg voor (behoud van) onze gezondheid. Daarnaast is voor de overheid in toenemende mate niet de hulpvraag en motivatie van de mens tot verandering/ontwikkeling leidraad in het aanbieden van zorg, maar eerder de mate van lijden, de diagnose en klachtenmeting (onder het motto meten is weten).

Vanuit de overtuiging dat onze opgebouwde psychologische expertise niet alleen gebruikt kan en dient te worden voor het “behandelen” van psychopathologie, maar ook juist voor het verder ontwikkelen van de mens zonder directe psychische “stoornis” hebben wij sinds 2016 tevens een praktijk, gespecialiseerd in ontwikkelingsvraagstukken, coaching vanuit een professionele, therapeutisch onderbouwde basis.

Naast individuele trajecten geven wij naar behoefte eveneens de training MBCT (mindfulness) en een psychotherapie groep. Wij denken hiermee tegemoet te komen aan de steeds groter wordende behoefte van de mens om zelf te kiezen voor kleinschalige, persoonlijke begeleiding, buiten de regelgeving en forse inmenging van overheid/zorgverzekeraar in deze.

Niet de klacht, maar kracht van het individu staat centraal: waar wil ik naartoe in plaats van: wat wil ik niet meer/waar wil ik vandaan.

Informatie met betrekking tot persoonsgerichte coaching

In een maatschappij waarin steeds meer mensen bezig zijn met de eigen ontwikkeling/groei en de zoektocht naar persoonlijke waarden en geluk, lijkt coaching steeds meer onderdeel te worden van onze huidige levenswijze en zorg voor (behoud van) onze gezondheid. Daarnaast is voor de overheid in toenemende mate niet de hulpvraag en motivatie van de mens tot verandering/ontwikkeling leidraad in het aanbieden van zorg, maar eerder de mate van lijden, de diagnose en klachtenmeting (onder het motto meten is weten).

Vanuit de overtuiging dat onze opgebouwde psychologische expertise niet alleen gebruikt kan en dient te worden voor het “behandelen” van psychopathologie, maar ook juist voor het verder ontwikkelen van de mens zonder directe psychische “stoornis” starten wij per 1 januari 2016 een praktijk, gespecialiseerd in ontwikkelingsvraagstukken, coaching vanuit een professionele, therapeutisch onderbouwde basis. Naast individuele trajecten willen wij naar behoefte eveneens de training MBCT (mindfulness) en een psychotherapie groep opstarten. Wij denken hiermee tegemoet te komen aan de steeds groter wordende behoefte van de mens om zelf te kiezen voor kleinschalige, persoonlijke begeleiding, buiten de regelgeving en forse inmenging van overheid/zorgverzekeraar in deze.

Niet de klacht, maar kracht van het individu staat centraal: waar wil ik naartoe in plaats van: wat wil ik niet meer/waar wil ik vandaan.

Na een periode van 20 jaar waarin ik werkzaam ben geweest in meerdere takken van de GGZ, heb ik tegenwoordig mijn plek gevonden in mijn eigen praktijk in Buchten. Van hieruit werk ik alweer jaren met veel plezier samen met huisartsen en collegae in de Generalistische Basis GGZ (vroegere eerstelijnszorg). Juist de korte lijnen en persoonlijke benadering in deze regio passen goed bij mij. Ik streef als persoon naar een hoge kwaliteit van zorg en leg mijn eigen lat hoog als het aankomt op zorg, respect en vertrouwelijkheid naar cliënten. Als psycholoog raak ik enorm geïnspireerd door psychotherapeuten als Irvin Yalom en Jorge Bucay die op meesterlijke wijze het behandelcontact, de werkrelatie met cl. inzetten als belangrijkste instrument binnen de behandeling c.q. als voeding voor groei van de cliënt (en daarmee, dat is het mooie, ook hun eigen groei). Binnen mijn eigen nascholing, supervisie, intervisie en leertherapie heb ik mogen ervaren hoe het is om vanuit verschillende gezichtspunten te denken, ervaren en leven.

Als moeder en vrouw binnen een jong gezin worden ook andere zaken binnen het leven steeds meer evident. De kern van onze existentie, angst in de breedste zin des woords, behoefte aan rust en de grote vraag hoe wij kunnen loslaten en toch liefhebben in het leven. Thema’s die ieder mens raken en naarmate wij groeien in volwassenheid meer ruimte mogen krijgen.
In de levensfase waarin ik nu zit, voel ik steeds sterker de behoefte om binnen de veranderende maatschappij (waarin overheid een steeds grotere hand legt op de zorg en regelgeving en de mensen zelf steeds meer zoekende zijn naar persoonlijke groei en echt contact) een nieuwe richting in te slaan en samen met u de uitdaging aan te gaan om stil te staan bij uw levenspad, richting, doel. Net als mijn inspirators Yalom en Bucay is daarbij voor mij de werkrelatie tussen psycholoog/coach en cliënt van onschatbare waarde.

Bent u iemand die zaken in zijn leven best op de rit heeft, redelijk tot goed functioneert, maar toch tegen vraagstukken aanloopt rondom levensdoel, persoonlijke obstakels én de wens heeft om op een open, eerlijke wijze op zoek te gaan naar uw eigen drijfveren en groeimogelijkheden als mens, ouder/kind, partner, werknemer, manager….? Dan kan een aanmelding bij In2Mind voor u tot de mogelijkheden behoren.

Heeft u dermate klachten dat uw functioneren ernstig wordt belemmerd en adviseert uw huisarts aan u om daadwerkelijke behandeling in de GB-GGZ te zoeken? Heeft uw huisarts benoemd dat er mogelijke sprake is van een psychische stoornis (angst/stemming of andere)? Kijk dan verder op onze site www.ppdemijnstreek.nl of bij andere praktijken in de regio. Soms adviseert uw huisarts ook om zorg te zoeken in de gespecialiseerde GGZ (SGGZ). Deze zorg biedt onze praktijk niet. Dit betekent ook dat wij niet beschikken over een crisisdienst en niet 24/7 bereikbaar zijn.

Wij zullen tijdens de kennismaking eerlijk en transparant met u bespreken wat de mogelijkheden en adviezen in deze zijn. Tenslotte, onze meerwaarde (t.o.v. menig regulier coaching aanbod in de regio) ligt in de bevoegdheid en expertise op het vlak van behandeling en diagnostiek binnen de GGZ. Wij zullen hiermee ten alle tijden uw gezondheid als hoogste prioriteit zien en indien nodig adviseren elders in zorg te gaan.

Na aanmelding volgt een kennismakingsgesprek waarin samen met u wordt ingegaan op hulpvraag en doelen. Waar nodig en gewenst kunnen wij psychodiagnostisch onderzoek verrichten teneinde zicht te krijgen op uw persoonlijke drijfveren en eventuele valkuilen. Wij zullen tijdens een tweede gesprek met u onze visie en mogelijke aanpak bespreken en navragen of dit plan voldoet aan uw wens en of het contact voor u goed voelt. Pas indien wij consensus bereiken over plan van aanpak, doel en werkwijze, zal het feitelijke traject van start gaan. Wij streven hierin naar voortdurende transparantie en evaluatie gedurende de gehele begeleiding.

De duur en frequentie van de contacten van/binnen een traject kan worden afgestemd op uw behoefte. De ervaring leert dat men gemiddeld na 8-12 gesprekken het gevoel heeft dat er ruimte is om zelf het ingeslagen pad te volgen zonder begeleiding.

Aangezien bij In2Mind mensen in zorg komen die niet op verwijzing van huisarts komen, echter vanuit een persoonlijke ontwikkelingsvraag, zal er vaak geen sprake zijn van een zgn. DSM-IV (V) stoornis die vergoed wordt vanuit zorgverzekering (zie ook de website www.ppdemijnstreek.nl). U zult dus van ons zelf een factuur krijgen voor de geleverde zorg. Wij hanteren hierbij een particulier en bedrijfstarief. Mocht u wel een verwijzing van huisarts hebben en aanmelding overwegen, neem dan contact op via onze website www.ppdemijnstreek.nl.

Tarief particulier: Kosten op aanvraag.
Tarief bedrijven: Kosten op aanvraag.
Groep MBCT: Kosten op aanvraag.
Groepstherapie: Kosten op aanvraag; start bij voldoende aanmeldingen.

Omdat wij zorg bieden vanuit onze functie als psycholoog, zijn wij niet gehouden aan BTW heffing.

Coaching op locatie is mogelijk na offerte i.v.m. reistijden. Wij trachten de wachttijd voor begeleiding binnen In2Mind zo kort mogelijk te houden.

Als psycholoog ben ik geregistreerd bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor de Gezondheidszorgpsychologie en haar specialismen (NVGZP), de vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie (VGCt), Vereniging EMDR Nederland (VEN) en in het BIG register (overheid). Dit garandeert zowel de professionele kwaliteit van handelen als de inachtneming van de gedragscode, zoals die door het NIP (BIG bepalingen) aan haar leden is opgelegd. Klachten over de behandeling of de hantering van de gedragscode kunt u, wanneer bespreking daarvan met de betreffende psycholoog geen oplossing biedt, voorleggen aan het NIP-bureau, Postbus 9921, 1006 AP Amsterdam, telefoon (020) 6109596 of aan het regionale tuchtcollege te Eindhoven Telefoon: (040) 2328599.

In tegenstelling tot de procedure binnen Psychologenpraktijk de Mijnstreek, zullen wij niet overgaan tot rapporteren aan huisarts, tenzij op uw uitdrukkelijk verzoek. Rapportages in het kader van juridische zaken of zaken waarin een materieel belang speelt, zullen wij eveneens niet opstellen. Omdat binnen In2Mind niet de focus ligt op klacht maar kracht, zullen rapportages ook bij voorkeur geen diagnostische waarde hebben, echter zal er wel met u een plan van aanpak, behandeldoel en werkwijze worden besproken, alvorens een daadwerkelijk traject op te starten.

Uw privacy is in deze praktijk optimaal gewaarborgd. Nimmer wordt aan derden informatie over u verstrekt. Tenzij op uw eigen uitdrukkelijke (schriftelijke) verzoek

Binnen onze praktijk bieden wij sinds 2018 een mindfulness training aan zoals deze door o.a. Jon Kabat-Zinn in 1979 werd ontwikkeld en ingezet voor mensen met angst, pijn, ziekte en stress. Wereldwijd wordt tegenwoordig deze training aangeboden in eenzelfde opzet van 8 bijeenkomsten van 8 maal 2,5 uur, exclusief eigen oefentijd.

Mindfulness (ofwel aandachtgericht therapie) wordt ook een “derde generatie” cognitieve gedragstherapie genoemd. Hierbij doelt men met name op behandelingen die de laatste jaren in opkomst zijn en die uitgaan van acceptatie versus louter en alleen verandering van gedrag, gedachten en hieraan gerelateerde processen. Ook ACT (acceptance and commitment therapy) valt als behandeling onder deze stroming. Kern van de zienswijze is dat er wordt getracht op een andere manier om te gaan met gedachten en gevoelens, op een wijze die helpend is voor de persoon in kwestie. Meer dan bij andere behandelingen wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde experientiële technieken, ofwel leren door te ervaren.

Wat is mindfulness

Mindfulness wordt wel gedefinieerd als: “Het bewust en zonder oordeel aandacht geven aan het moment”. Wanneer wij deze vaardigheid trainen kunnen we beter observeren wat zich in ons lichaam en in onze geest voordoet, zonder dat dit direct anders hoeft te zijn.
Het gebeurt velen van ons regelmatig dat onze gedachten afdwalen door een stroom van gevoelens en gedachten, zorgen, eisen en verantwoordelijkheden. We willen vaak dat de dingen anders zijn dan hoe ze zijn op dit moment, vooral wanneer er problemen zijn zoals stress, pijn of ziekte. Als je hierdoor komt vast te zitten in belemmerende patronen vraagt dat veel energie. Mindfulness kan ons helpen om direct naar onze ervaring te gaan wanneer we de uitdagingen van het leven aangaan. Dit kan onze kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Mindfulness in 4 punten:

  • ’aandachttraining’,
  • ‘in het hier-en-nu aanwezig zijn’,
  • ‘opmerkzaamheid zonder oordelen’ en
  • ‘acceptatie van dat wat er is’.

-Met toestemming van See True, een instelling die zich inzet voor educatie en ontwikkeling van MBCT in Nederland, is hebben wij een link geplaatst naar een filmpje over MBCT in de praktijk. Zie:

https://www.mindfulness-trainingen.nl/inspiratie/film-mindfulness-rtl4

Tijdsinvestering:

Naast de 8 maal 2,5 uur dat u aanwezig bent in de training zelf dient u rekening te houden met 30 tot 60 minuten eigen oefening per dag. Uiteraard hangt dit af van uw eigen mogelijkheid en bereidheid om hierin te investeren. Hoe meer oefening, des te meer u uit de training zult meenemen.

Wanneer:

U kunt zich vanaf nu aanmelden voor de Mindfulnesstrainingen die zullen starten in september 2025.

Aanmelding en kosten:

Als u interesse heeft in de MBCT training in groepsverband kunt u dit kenbaar maken door het ons antwoordformulier in te vullen. We bevestigen uw aanmelding per e-mail en zullen u verder informeren over de planning. De aanmelding is uiteraard nog zonder verplichting tot deelname totdat duidelijk is of de planning aansluit bij uw persoonlijke agenda.

Na uw aanmelding willen we graag in een (telefoon)gesprek nader op uw motieven en verwachtingen ingaan en u verder uitleg geven over de mogelijkheden van het programma in uw specifieke situatie. Daarna beslist u over deelname en nadat we uw bijdrage hebben ontvangen is de inschrijving definitief.

Deelname aan de mindfulness training van 8 bijeenkomsten kost 295 euro. Dit bedrag is inclusief werkboek, cd’s en dvd. In principe worden deze kosten niet vergoed door de zorgverzekering, maar u kunt dit uiteraard altijd navragen. Indien uw situatie vraagt om betaling in termijnen, vragen wij u dit voorafgaand aan de training met ons te bespreken.

Annuleren/wijzigingen:

Gemiste trainingsmodules kunnen in principe niet worden ingehaald. In uitzonderlijke gevallen kan worden gekeken of er in een vervolgtraining ruimte is voor het volgen van een gemiste module. Dit wordt door de trainer individueel bekeken en afgesproken.

Er volgt geen restitutie van kosten als de deelnemer tussentijds besluit te stoppen met de training.

Wilt u zich aanmelden? Dat kan eenvoudig via

Website: Contactgegevens
Telefoon: 06 – 41 877 897