Restitutiepolis of naturapolis, wat is het verschil?

Bij een restitutieverzekering krijg je bij elke zorgaanbieder een vergoeding. Je hebt dus meer keuzevrijheid. Ga je naar een zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je bij deze verzekering vaak de rekening voorschieten. Deze kun je later bij je zorgverzekeraar declareren.

Helemaal vrij om te kiezen

Bij een zuivere restitutiepolis ben je helemaal vrij in het kiezen van je eigen zorgverlener. Het kan wel zo zijn dat je de rekening moet voorschieten en daarna moet declareren bij de zorgverzekeraar.

Als je zorgverzekeraar met zorgaanbieders afspraken heeft gemaakt over de betaling, dan hoef je niet voor te schieten. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van zorg, tenzij het bedrag heel erg hoog is. Verschil tussen restitutie- en naturapolis

Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding van zorg die je ontvangt.

Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener zonder contract, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak wel wat duurder dan een naturaverzekering.